torsdag 23 april 2009

LÄGET I IRAN

Den islamiska regimen i Iran har i 30 år plågat och terroriserat det iranska folket. 100 000-tals människor har torterats och mördats. Kritiska och oppositionella författare, journalister och andra intellektuella har förföljts och dödats av regimen antingen av ett korrupt rättssystem eller på utomrättsligt sätt. Kvinnors rättigheter undertrycks. Rättssystemet är så korrupt att det inte förtjänar namnet.

Stort hopp sattes till att president Khatami skulle genomföra en reformering av det iranska politiska systemet i mer demokratisk riktning och ökad respekt för mänskliga rättigheter. Men under hans år vid makten har ingenting hänt. Reformanhängarna har trots att de har folkets majoritet bakom sig trängts tillbaka. I och med det senaste parlamentsvalet (majles) är de bakåtsträvande krafterna i parlamentet i stark majoritet. Där sitter idag istället för reformanhängarna, som inte fick ställa upp i valet, representanter för pasdaran, säkerhet- och underrättelsetjänsten av vilka flera är kända som torterare.

Klyftan mellan folket och de styrande har länge varit djup. Ett av de tillfällen när det blev mycket tydligt var 1999 då studenterna demonstrerade mot regimen och möttes med ohämmad brutalitet från regimens sida. Sedan dess har klyftan mellan folket och regimen bara vidgats och alla ser tydligt vad regimen går för.

Regimen försöker dock på olika sätt manipulera bilden av sig själv. Den påstår sig ordna fria val samtidigt som man förbjuder oppositionella att ställa upp i valen. Man säger att man stiftat lagar som förbjuder men samtidigt infört bestämmelser som gör det lätt att kring de nya lagarna. Med hänvisning till religionen, till islam, som är överordnad de profana lagar som stiftas åsidosätt alla rättsliga regler. Regimen vill till varje pris behålla makten och sin privilegier oavsett vad det kostar i mänskligt lidande och död.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Iran är omfattande och förefaller att öka. En klar försämring har skett de senaste åren, särskilt vad beträffar yttrandefrihet, verkställande av dödsstraff, ökad förföljelse av intellektuella, studenter och oliktänkande samt tortyr i fängelser. Irans etniska och religiösa minoriteter fortsätter att diskrimineras. Landet lever inte upp till kraven på en rättsstat.

Övergrepp mot enskilda personer, olika former av inskränkningar av friheten, ett stort antal verkställda dödsstraff och en ökande intolerans färgad av en radikaliserad islamisk moralism präglar det iranska samhället. Även om sannolikt många iranier vill se förändringar i en liberal och demokratisk riktning på flera områden är det aktiva motståndet mot regimen begränsat och vagt organiserat. De individer som verkar för demokrati hotas, fängslas eller oskadliggörs på annat sätt.

Källor: www.manskligarattigheter.gov.se,
www.landguiden.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar